Actueel

2013 – heden

Restauratie van 22 lijsten en schilderijen in Kasteel Eerde

Dit is een langlopend project waarbij zowel de lijsten als de schilderijen worden gerestaureerd. De werken zullen uit hun betimmering worden losgehaald waarna de schilderijen en de lijsten van elkaar zullen worden gescheiden. De schilderijen zullen vervolgens worden gerestaureerd in het atelier van Pauline Marchand. De restauratie van de lijsten zal plaats vinden in mijn eigen atelier.

Hieronder volgt een beschrijving van de werkzaamheden met betrekking tot twee hand gestoken, vergulde lijsten:
De lijsten krijgen een duurzame behandeling tegen houtworm. Daarna wordt het aangetaste hout verstevigd en schoongemaakt. Ook wordt er bronsverf verwijderd. Omdat er nogal wat ornamenten ontbreken zullen de lijsten met elkaar vergeleken worden om zoveel mogelijk originele ornamenten te kunnen reproduceren. Hierbij zal ook een foto van een derde lijst worden gebruikt welke in particulier bezit is.

De ornamenten die dan nog ontbreken zullen naar waarschijnlijkheid worden gereproduceerd en gepositioneerd. Tot slot worden de ornamenten en lacunes verguld, gepatineerd en geretoucheerd.

 

 

 

 

 

Voltooid

maart 2016 –

Het tweede rouwbord hangt ook weer op zijn plek! Het oppervlakte vuil op dit werk was heel wat hardnekkiger dan bij het eerste bord. Er zijn dan ook heel wat uurtjes in gaan zitten.

 

oktober 2015 –

Rouwborden Charlois: voortgang

Het eerste rouwbord, gemaakt voor Cornelis Westduël’, is inmiddels klaar en hangt weer te stralen op zijn oude plek. Op de website van de kerk is een tussenrapportage gepubliceerd. Hierin is te zien welk ‘avontuur’ het werk heeft mogen ondergaan.
Het tweede rouwbord, gemaakt voor ‘Wilhelmina den Hertig’, is nu in behandeling.

 

juni 2015 –

Rouwborden Oude Kerk Charlois

Momenteel werk ik aan de conservering van twee prachtige, grote rouwborden. Ze horen thuis in de Oude Kerk van Charlois in Rotterdam. De rouwborden hebben in de loop van hun geschiedenis behoorlijk wat stof en roet verzameld. Er gaat dan ook veel tijd zitten in het zorgvuldig reinigen. De rouwborden komen één voor één naar mijn atelier zodat er altijd één rouwbord in de kerk kan blijven hangen.

_copyright_text lijsten restauratie