stofzuigen sponning             Preventieve Conservering

Het doel van actieve preventieve conservering is de materiële conditie van een collectie in kaart te brengen en door middel van conditierapporten en actieve conservering de materiële conditie van deze collectie op een hoger plan brengen. Door het in kaart brengen van deze gegevens worden toekomstige restauraties en/of actieve conservering, de planning ervan en de daarmee gemoeide kosten inzichtelijker gemaakt en daardoor beter te managen. Door de schilderijen stuk voor stuk langs te lopen en ze ter plekke te behandelen t.a.v. vuil, inlijsting etc. voorkomen we grotere schades en daarmee grotere restauraties of conserveringen in de toekomst. Dit leidt op de lange termijn tot een aantrekkelijke kostenbesparing.  Omdat het schilderij en de lijst één object vormen, en daarom logischerwijs ook als één behandeld moeten worden, werk ik sinds 2010 nauw samen met schilderijenrestaurator Pauline J. Marchand aan de actieve preventieve conservering van schilderijen met hun lijsten. Deze combinatie, lijstenrestaurator en schilderijenrestaurator, betekent een grote meerwaarde.

Het uitgangspunt is: nu onderhouden betekent minder kostbare actieve conservering en restauratie in de toekomst. Voorkomen is immers beter dan genezen.

 

microklimaatdoos

Microklimaatdoos

Als de conditie van de ruimte waarin een schilderij gepresenteerd wordt niet constant is, met name de luchtvochtigheid, of als de afwerking van het schilderij zeer kwetsbaar is, dan biedt een microklimaatdoos uitkomst. Een microklimaatdoos is een soort permanente vitrine waarin het schilderij gepresenteerd wordt. Het voordeel van de microklimaatdoos is dat deze wordt ingebouwd in het schilderij waardoor het schilderij vrij kan worden opgehangen. Voor de microklimaatdoos word gebruik gemaakt van gelaagd, uv-werend, ontspiegeld museumglas zodat de voorstelling ongehinderd bekeken kan blijven worden.

_copyright_text lijsten restauratie